på senare år har mätsökarkameror blivit extremt dyra. på youtube hypas vad som helst upp så länge det har en “rangefinder”.

en sådan kamera är canons ‘canonet ql17 giii’ som släpptes 1972 och rockar ett riktigt skarpt objektiv med hela 1.7 i största bländare. namnet ‘ql17’ står för ‘quick load’ och f1.7.

objektivet är skarpt, bländaren stor, kameran liten och behändig samtidigt som sökaren är stor och ljus nog för att kunna ta riktigt bra bilder. den har också canons ‘quick load’ system, som faktiskt fungerar väldigt bra och gör att man kan ladda kameran mycket snabbare än vanligt. kameran har helt manuella inställningar och slutarprioritet med en synlig nog mätare i sökaren.

den enda skillnaden mellan ql17 och ql19 är att antalet bländarblad är något färre på ql19 och att den, precis som namnet antyder, har en största bländare som landar på 1.9 istället för 1.7. det är verkligen ingen större skillnad i praktiken, men ql19 har inte blivit lika hyllad online och betingar därför redigt mycket lägre priser.

bara här går att finna en från japan för $65, även om det är mycket i kronor på grund av valutavärdet.

https://www.ebay.com/itm/375557110624

i bilden ovan ser man resultatet av att endast ha fem bländarblad. eftersom det rör sig om en kamera från tidigt 70-tal har den en tendens att få stora solkatter eller vad det nu heter på bilderna. med endast fem bländarblad blir det i form av pentagoner. det syns också i bilder tagna med stor bländare, att “bokehn” även den är i pentagon-form.

så skynda, fynda eller vad man nu skall säga. på grund av slutarprioriteten går den att använda för totala nybörjare, men blir också en alldeles utmärkt resekamera för den mer erfarne fotografen.