precis som i mitt förra kamera-relaterade inlägg där jag jämförde minolta:s af-c med olympus xa2 tänkte jag i det här inlägget gå igenom en annan kamera som hamnat lite i skymundan. likt kamerorna i förra inlägget är detta en rätt kompetent kamera som trots sin ålder har mycket att ge.


ett alternativ till rolleiflex?

absolut inte. jag har inte själv hanterat en rolleiflex, men har förstått på många andra att det är en väldigt raffinerad kamera som är enkel och intuitiv att använda. zeiss ikon ikoflex är inte det. den är otymplig, erbjuder inget skydd mot dubbelexponeringar (senare modeller av kameran har dock sådan funktion) och bildernas kvalitet är lite roulette-artad.

röriga modellbeteckningar

som många andra zeiss-kameror är det helt omöjligt att navigera sig runt alla modellbeteckningar. har du ärvt en liknande kamera är det bästa att göra att försöka googla och hitta den modell som är mest lik den du själv har.

tyvärr har jag haft väldigt svårt att hitta vilken av alla ikoflex-modeller det faktiskt är jag har, men det verkar som att det antingen är den allra första eller andra modellen från mitten av eller det sena 1930-talet. om jag har hittat rätt modell tillverkades denna i tredje riket mellan 1939 och 1944.


funktion

sökaren

kamerans sökare

den har en förhållandevis ljus och tydlig sökare där bilden framgår väldigt tydligt. det kan ta ett tag att vänja sig vid att alla rörelser blir spegelvända, men det är ju någonting som gäller alla tlr-kameror. sökaren i bild är en annan ikoflex-modell från mitten av 1950-talet jag ärvde från min morfar. de skiljer sig inte på annat vis än att ikoflex 1 inte har några linjer eller ljusmätare. anledningen till att jag recenserar den äldre varianten och inte min morfars gamla följer av nästa stycke.

slutare (varning!!!)

slutaren och avtryckaren.

ovanför bokstaven z i “zeiss”-texten på objektivet är slutaren. för att spänna slutaren drar man det vredet neråt. det är väldigt viktigt att man inte ändrar slutartiden om man har spänt slutaren. gör man det riskerar man att ha sönder hela kameran.

tyvär råkade jag för flera år sedan göra det med min morfars kamera, en ikoflex 1c från 1956. för att ta reda på huruvida det vore värt att få felet åtgärdat eller inte köpte jag då en ny ikoflex på tradera — den äldre varianten jag nu recenserar.

objektiv

kamerans objektiv - ett novar-anstigmat 75mm f3.5

mitt exemplar har tyvärr inte något av de bättre objektiven som jag enligt efterforskningar på nätet har sett skall ha funnits. vad detta innebär kommer jag till under nästa rubrik.


bilder

som jag nämnde ovan kan man minst sagt säga att bildernas kvalitet är lite av ett roulette-spel. det här beror självklart på vilket objektiv man har. i mitt fall har jag som tidigare nämnt det lite sämre objektivet. det framgår i bilden nedan t.ex. genom att det uppstår en hel del dis runt ställen där ljus reflekteras.

vår balkong

andra bilder utan motljus eller ljusreflektioner kan dock bli riktigt mysiga.

hjördis kollar på wallace & gromit

här är lite inzoomat så att man kan se skärpan bättre. det här är en skarp bild tagen med den här kameran. bilderna blir generellt sett väldigt mysiga, men det är inte den kamera jag hade tagit i första hugget om jag var ute efter skärpa.


här ser man ganska tydligt att det kan vara svårt att hitta exakt rätt fokus. även om sökaren är ljus och tydlig så kan exakt fokus på nära håll vara ganska svårt - framför allt på grund av att fokus-ratten inte går att snurra mer än något halvt varv.




avslutande reflektioner - prisvärd kamera?

den må inte vara en fullgod eller ens i närheten till fullgod ersättare till den legendariska rolleiflexen. men det behöver den heller inte vara.

jag köpte den här kameran filmtestad på tradera för 265kr. är du intresserad av att börja fota mellanformat men lite för osäker på om det är värt investeringen eller inte så är ikoflexen en perfekt kamera.

mellanformat verkar passa mig lite bättre än 35mm och jag kommer således antagligen att införskaffa mig en lite bättre kamera framöver. men med tanke på de hutlösa priserna som vettiga mellanformatskameror betingar så är det här definitivt en fantastisk deal om man vill vada sig fram och testa på det utan att för den skull bränna 5 000 spänn på en rolleiflex.

det är inte en kamera jag hade velat använda för alltid. men som inkörsport till mellanformat - en fantastisk liten kamera. hittar du en på en loppis eller på tradera för under 500 spänn är det helt klart värt att köpa och testa.