för snart ett år sedan åkte jag från uppsala till trollhättan för att hämta upp två bang & olufsen tv:r. den ena en mx6000 och den andra, min absoluta favorit, en lx5500. båda har nu tyvärr gått i graven, men vår lx5500 är färdig hos reparatör.

först hämtade vi upp den för sin skärmstorlek rätt så behändiga mx6000 utan problem. efter det anlände vi hos säljaren av lx5500-tv:n. en mycket rik bonde på schlätta som skulle renovera gården och därför rensade ut sina föräldrars saker. inte nog med att han hade en lx5500, han hade två! en fungerande och en trasig. tog självklart även den trasiga eftersom den kan agera donator om den fungerande någon gång ger upp.

när vi rotade bland hans föräldrars saker, som hade stått orörda sedan moderns bortgång 2008, såg jag plötsligt något. en liten tjock-skärm till datorn. den tillhörde tyvärr hans systers man och han hade därför inte möjlighet att ge bort den, men bad mig istället följa med upp på övervåningen. där stod denna, en liten femtontummare från samsung.

skärpan är riktigt bra, färgåtergivningen är fortfarande perfekt och skärmen är mer eller mindre i nyskick. det enda kruxet med den, som består oaktat av ålder, är storleken på skärmen. det är svårt att se någonting på en så pass liten skärm. av de marknadsförda 15 tummen är endast 13,8 synliga. alltså ungefär lika mycket som min thinkpads skärm, men i gammalt och webbdesignmässigt utdött format.

den maximala upplösningen som levereras är 1024x768, vilket inte gör särskilt mycket när skärmytan är så pass liten. en mycket trevlig sak med skärmen är att själva skärmen, eller ja, glasskivan, är platt. den är inte, likt de allra flesta gamla tjock-skärmar något konvex. samsung kallade detta för en “flatron tube” när det begav sig.

justeringarna för skärmens inställningar som till exempel geometri och degauss sker genom att trycka på panelen längst ner i mitten. den vecklas då ut och avslöjar knapparna under. lite längre ner, en liten bit till höger, sitter det två små hjul. det ena justerar ljusstyrkan och det andra kontrasten, även om det som ni säkert redan vet mer eller mindre är omvänt på tjockskärmar.


domslut

skärmen är nästintill i nyskick, färgåtergivningen är riktigt bra och skärpan är mer än acceptabel. skärmen förlorar på att den synliga skärmytan är liten och att bildrören är så långa att den inte realistiskt går att ställa på ett vanligt skrivbord utan att ta skärmens fysiska längd i beaktning vid placeringen av skrivbordet.

i dagsläget använder jag den som extraskärm till mina två plattskärmar och har finamp (musikspelare) fastnålat på den så att jag alltid kommer åt att kunna byta musik snabbt och kan se vad som spelas. den är också användbar till att kolla på tv-serier i mindre format samtidigt som man gör någonting annat på andra skärmar, men som skärm i sig hade jag inte rått någon att köpa den till annat än ett gammalt datorbygge specifikt för DOS-spel och liknande.

3.5/5tappar på storleken